+31(0)13-4685474

Bliksembeveiliging zonnepanelen

Zowel een directe blikseminslag als een blikseminslag in de buurt kan veel vervelende gevolgen hebben voor uw woning of bedrijfspand. Bij onweer kunt u altijd beter voorkomen dan genezen. Blikseminslag kan ervoor zorgen dat uw pand te maken krijgt met brand of dat spanningsgevoelige apparaten beschadigd raken. Zonnepanelen zijn ook gevoelig voor spanning en hierdoor is het van belang dat deze beveiligd worden voor bliksem.

Waarom bliksembeveiliging zonnepanelen?

U wilt natuurlijk bliksemschade voorkomen en beperken. Wanneer u beschikt over zonnepanelen is bliksembeveiliging van de zonnepanelen erg belangrijk. Waarom bliksembeveiliging zonnepanelen?

Bliksemafleider en zonnepanelen

Een bliksemafleider is in de meeste gevallen niet nodig bij zonnepanelen. Wanneer uw woning of bedrijfspand al in het bezit is van een bliksemafleider en u wilt zonnepanelen plaatsen, is het belangrijk dat de zonnepanelen worden opgenomen in de bliksembeveiligingsinstallatie. Het kan zijn dat uw bliksembeveiligingsinstallatie aangepast dient te worden zodat uw zonnepanelen ook beveiligd zijn tegen blikseminslag. Na aanleg van de zonnepanelen adviseren wij u de bliksembeveiligingsinstallatie te laten controleren door een BRL 1201 gecertificeerde onderneming zoals Aardnet.Risicoanalyse voor uw zonnepanelen

Aardnet kan een risicoanalyse voor u uitvoeren aan de hand waarvan wij bepalen welke vorm van bliksembeveiliging in uw situatie het beste is. Er zijn 2 manieren voor het ook wel fotovoltaïsche systemen genoemd:

  • Beveiliging tegen directe inslag van bliksem
  • Beveiliging tegen overspanning en de effecten van elektromagnetische velden

Het  beveiligen van de zonnepanelen tegen blikseminslag en overspanningen gebeurt bij Aardnet volgens de  geldende norm NEN-EN-IEC 62305. Aardnet is tevens gecertificeerd volgens de BRL 1201 en toont hiermee aan dat ze een erkende installateur is met betrekking tot het ontwerpen en plaatsen van bliksembeveiligingsinstallaties.

Wat doet Aardnet bij bliksembeveiliging?

Aardnet voert van te voren altijd eerst een veiligheid risicoanalyse uit voor het beveiligen van het pand. Op basis hiervan ontvangt u een voorstel van ons voor de klasse van beveiliging die bij uw pand past.

Wij kunnen ervoor zorgen dat uw pand wordt beveiligd met een uitwendige en een inwendige bliksembeveiliging. Bij de uitwendige bliksembeveiliging wordt de bliksemstroom afgevoerd naar de aarde.

De inwendige bliksembeveiliging reduceert hoge spanningen en grote spanningsverschillen. Hiermee wordt schade voorkomen aan uw apparatuur en zonnepanelen.

De schade die ontstaat bij een blikseminslag is vaak groter als u zonnepanelen op het dak heeft, daarom adviseert Aardnet altijd bliksembeveiliging voor de zonnepanelen aan te brengen. Zorg dat u de gevolgen voor schade door blikseminslag op uw zonnepanelen niet onderschat en neem contact op met Aardnet om de mogelijkheden te bespreken.

Offerte bliksembeveiliging bij zonnepanelen

Veelgestelde vragen over bliksembeveiliging voor zonnepanelen

Kan bliksem inslaan op zonnepanelen?

Ja, bliksem kan inslaan op uw zonnepanelen. Als de bliksem inslaat op uw woning, is dit normaal gesproken op het hoogste punt van uw woning. In de meeste gevallen zal de bliksem niet inslaan op uw zonnepanelen als u een schuin dak heeft. Bij een plat dak is de kans dat de bliksem op de zonnepanelen in slaat wel aanwezig.

Heb je met zonnepanelen meer kans op blikseminslag?

Het aantal huizen met zonnepanelen op het dak blijft stijgen. In Nederland hebben zo’n 1,5 miljoen huishoudens zonnepanelen. Het is niet zo dat de kans op blikseminslag groter is wanneer u beschikt over zonnepanelen. Het installeren van een bliksemafleider is dan ook niet altijd nodig. Wel is het belangrijk dat wanneer er een blikseminslag plaatsvindt, de zonnepanelen beschermd zijn. Bij blikseminslag heeft de bliksem via de kabels van en naar het dak namelijk wel een extra weg om het huis binnen te komen.