+31(0)13-4685474

Overspanningsbeveiliging zonnepanelen

Een goede overspanningsbeveiliging voorkomt beschadiging van uw zonnepanelen.

Overspanning in zonnepanelen

Overspanning in zonnepanelen komt niet vaak voor maar als het voorkomt kan het grote gevolgen hebben. Het rendement zal afnemen en de zonnepanelen kunnen defect raken, in het ergste geval kan er brand op het dak ontstaan.

Hoe ontstaat overspanning in zonnepanelen?

Er zijn meerdere manieren waarop overspanning in zonnepanelen kan ontstaan, door een productiefout, slechte kwaliteit, beschadigingen of blikseminslag.

Overspanning door een productiefout of door slechte kwaliteit zonnepanelen

Bij zonnepanelen van slechte kwaliteit of door een productiefout kan er overspanning in de connectoren ontstaan. Vaak wordt dit veroorzaakt door een lasfout. Kabels van slechte kwaliteit of van verschillende fabrikanten kunnen ook overspanning veroorzaken.

Beschadigingen aan de zonnepanelen

Bij oudere installaties of na een storm kunnen de kabels en connectoren van de zonnepanelen beschadigd raken. Wanneer kabels of connectoren beschadigd zijn kan dit voor overspanning zorgen.

Blikseminslag

Blikseminslag zorgt voor een piek in de stroomspanning. Zonnepanelen kunnen hier, net zoals andere elektronische apparaten, onder lijden. Overspanning door blikseminslag kan zowel door directe blikseminslag als door indirecte blikseminslag veroorzaakt worden. Indirecte blikseminslag is een blikseminslag die in de directe omgeving inslaat, dit kan zelfs op 100 meter afstand zijn.

Hoe ontstaat overspanning door zonnepanelen?

Overspanning door zonnepanelen ontstaat vaak wanneer uw zonnepanelen een te hoog voltage hebben. De opgewekte energie kan alleen worden teruggeleverd aan het elektriciteitsnet als de spanning van de omvormer die gekoppeld is aan de zonnepanelen, hoger is dan de spanning van het net. Wanneer de zonnepanelen een te hoge spanning in het net leiden kan dit problemen opleveren voor de aangesloten elektrische apparatuur.

Zorg voor goede overspanningsbeveiliging

Overspanningsbeveiliging op de zonnepanelen zelf is niet verplicht. Om schade aan uw zonnepanelen te voorkomen is het belangrijk dat het gedeelte tussen de omvormer en de meterkast is beveiligd tegen overspanning. In Europa gekeurde en verkochte omvormers hebben standaard overspanningsbeveiliging. Een omvormer moet tijdens een onweersbui altijd met de wisselspanning verbonden zijn.