+31(0)13-4685474

Aardrail plaatsen in de meterkast

Het aansluiten van een aardrail in de meterkast is essentieel voor de elektriciteit in een woning of gebouw. De aardrail zorgt voor een veilige verbinding voor de vloeiende elektriciteit tussen apparaten en de grond. 

Wat is de aardrail?

Een aardrail is een metalen onderdeel in de meterkast die wordt aangebracht voor het aarden van elektrische apparaten. De aardrail wordt ook wel aardingsrail of aardverbinding genoemd. 

De aardrail zorgt voor ervoor dat stroom in een geval van een storing niet wordt overgedragen aan mensen of apparatuur. Het overtollige stroom wordt direct afgevoerd naar de grond. 

Een aardrail bestaat meestal uit koper of staal. Deze materialen bieden een hoge geleidbaarheid, waardoor de stroom veilig en efficiënt door het elektriciteitssysteem stroomt. De aardrail dient op een juiste en professionele manier in de meterkast aangesloten te worden, met behulp van geschikte bevestigingen en verbindingen. Vervolgens moet de aardrail aangesloten worden op de hoofd aardingsaansluiting. Zorg ervoor dat deze goed geaard is.

Vraag nu een offerte aan

 

De aardrail in de meterkast

De meterkast is de beste plaats voor het plaatsen en installeren van een aardrail. Naast dat het de beste plek is omdat hier veel stroom bij elkaar komt en de aardrail hier makkelijk verbonden kan worden aan de aardleiding, is het ook nog eens het voordeligst om de aardrail in de meterkast te plaatsen. Je voorkomt namelijk dat er lange stukken draad tussen verschillende elektrische punten moeten lopen.

Voordat de aardrail in de meterkast geïnstalleerd wordt, zijn er enkele zaken om rekening mee te houden.

  • Type rail. Er zijn twee veelvoorkomende soorten aardrails. De metalen rails en de kunststof rails. Metalen rails zijn duurzamer en hebben een grotere geleidbaarheid dan kunststof aardrails. Het nadeel van deze rails is dat ze na verloop van tijd kunnen gaan roesten wanneer ze blootgesteld worden aan vocht of chemicaliën. Kunststof rails zijn hier minder gevoelig voor, maar zijn daarentegen minder betrouwbaar als stalen of metalen rails. 

  • Maat van de rail. De maat van de rail moet passen bij de grootte van de meterkast en de hoeveelheid stroom die deze moet geleiden. Een te kleine rail kan overweldigd worden door de stroom die er doorheen vloeit, waardoor deze niet goed verdeeld kan worden door het bedradingssysteem. Te grote rails kunnen overbezorgd zijn en ervoor zorgen dat stroomonderbrekers en zekeringen onnodig worden uitgeschakeld. Laat je over de maat van de rail altijd adviseren door een professionele installateur. Een professional weet precies welke maat rail bij welke maat meterkast past. 

  • Plaatsing van de rail. Ook de positie van de rail in de meterkast kan het beste bepaald worden door een professioneel installateur. De juiste positie zal er namelijk voor zorgen dat onderhoud en reparaties in de toekomst soepel zullen verlopen.

 

Het aansluiten van de aardrail door Aardnet

Het aansluiten van een aardrail in de meterkast is relatief eenvoudig, maar het is in dit proces enorm belangrijk dat alle noodzakelijke veiligheidsmaatregelen genomen worden. Wij raden daarom altijd aan de installatie van een aardrail over te laten aan een professioneel installateur. 

Bij het installeren van de rail is het essentieel dat de rail stevig op zijn positie is bevestigd en dat alle overige bevestiging- en verbindingsonderdelen stevig zijn geplaatst. Nadat de rail is geïnstalleerd, moet deze worden aangesloten op de hoofdaarding in de hoofdzekeringskast. Een juiste aarding is daarbij noodzakelijk, net als dat alle metalen onderdelen in een meterkast zijn aangesloten op de aardrail. 

Wanneer de aardrail eenmaal is geïnstalleerd en is aangesloten op de relevante componenten, is het belangrijk om het systeem periodiek te testen. Dit om er zeker van te zijn dat alles correct werkt en je niet onverhoopt stroom krijgt van bepaalde apparaten. 

Zowel voor het aansluiten van de aardrail in de meterkast als voor de periodieke controles is het belangrijk om samen te werken met een professionele partij zoals Aardnet. Neem contact met ons op, zodat wij u kunnen ondersteunen in een veilige aardrail installatie. 


Vraag nu een offerte aan