+31(0)13-4685474

Aardpen meten

Het is belangrijk om ook reeds geïnstalleerde bliksembeveiligingsinstallaties of aardingssystemen te blijven controleren. Aardnet is gespecialiseerd in het plaatsen van aardings- en bliksembeveiligingsinstallaties en het doormeten van aardpennen.

Vraag direct een offerte aan

 

Wat is een aardpen?

Een aardpen is een stalen massieve staaf met een koperen massieve geleider van 25 of 50mm2  die wordt verbonden met een elektrische installatie voor veiligheidsaarding. De aardpen wordt in de grond geslagen en zorgt ervoor dat overtollige stroom bij een aardfout wordt afgevoerd in de grond. Dankzij een aardpen en aardlekschakelaar wordt de voeding tijdig uitgeschakeld. Sinds de jaren ‘70 is een aardpen verplicht.

Hoe weerstand aardpen meten?

De weerstand van een aardpen kan gemeten worden met een weerstandsmeter. Het is belangrijk dat de weerstand niet te hoog is, bij woningen is dit vaak 166 Ohm. Wanneer de weerstand hoger is kan dit ervoor zorgen dat overtollige elektriciteit niet juist wordt afgevoerd in de aarde, wat kan resulteren in schade aan uw gebouw en apparatuur.

Aardpen laten meten

Aardnet controleert of de circulatie van de stroom goed wordt geleid. Zo bent u verzekerd van een goede aarding van uw woning. Als de woning goed geaard is wordt overtollige elektriciteit in de grond afgevoerd. Wanneer er geen sprake is van een goede aarding probeert overtollige stroom zelf zijn weg te vinden, wat kan leiden tot gevaarlijke situaties zoals overspanning en brand.

Door van tijd tot tijd de aarding van uw woning of pand te laten doormeten bent u er zeker van dat alles nog werkt zoals het hoort. Zo voorkomt u een gevaarlijke situatie en bent u zeker van een veilige installatie.

Wanneer de aarding laten controleren?

Wij adviseren u om uw aarding met enige regelmaat te laten controleren om er zeker van te zijn dat uw elektrische installatie goed afgeaard is. Er zijn bepaalde momenten waaraan u kunt denken om de aarding te laten controleren. Deze momenten zijn hieronder uitgeschreven:

  • Wanneer het waterleidingnetwerk wordt gewijzigd door het drinkwaterbedrijf. In sommige gevallen is de elektrische installatie van uw woonhuis geaard middels de metalen waterleiding. Als het drinkwaterbedrijf zoals bijvoorbeeld Brabant Water de metalen leiding gaat vervangen door kunststof leiding dient u zelf te gaan zorgen voor een separate aarding. Vaak wordt u tijdig op de hoogte gesteld hiervan.
  • Werkzaamheden aan uw eigen waterleiding in de woning. Bij het vervangen van waterleidingen in uw woning wordt heden ten dage vaak gebruik gemaakt van kunststof. Hierop kan niet worden afgeaard. 
  • Aanpassen van de elektrische installatie
  • Bij verbouwing
  • Nieuwe woning
  • Betrekt u een nieuwe woning dan is aan te raden om de aarding van de elektrische installatie te laten controleren. 
  • Eens in de 10 jaar

Wij adviseren om eens per 10 jaar de aarding van uw elektrische installatie te laten controleren op deugdelijkheid. 

Vraag direct een offerte aan