+31(0)13-4685474

Bliksembeveiliging

De juiste bliksembeveiliging zorgt ervoor dat uw woning of bedrijfspand, inclusief de aanwezige apparatuur, is beschermd tegen bliksemschade. Een goede beveiliging kan heel wat ellende, zoals schade aan apparatuur en brand, voorkomen. Een bliksembeveiligingsinstallatie biedt daarnaast rust voor mensen met angst voor onweer.

Directe en indirecte blikseminslag

Er zijn twee manieren waarop een woning of bedrijfspand getroffen kan worden door de bliksem. Dit kan door directe of indirecte blikseminslag. 

Bij directe blikseminslag wordt de woning of het bedrijfspand direct getroffen door de bliksem. Bij huizen in open gebieden is de kans op een directe inslag groter dan bij huizen in bebouwd gebied.

Bij indirecte blikseminslag wordt een woning, pand of ander object in de omgeving getroffen door de bliksem. De ingeslagen bliksem zorgt dan voor een hoge piek in het stroomnetwerk. Via kabels en leidingen kan deze spanning dan bij uw woning of bedrijfspand terecht komen.

 

Waarom is bliksembeveiliging belangrijk?

Bij een directe blikseminslag in een woning of bedrijfspand kan er brand en/of schade ontstaan aan het gebouw. Denk aan een scheur in de wand of een zwartgeblakerde muur. 

Daarnaast kan door zowel directe als indirecte blikseminslag spanningsgevoelige apparatuur (onherstelbaar) beschadigd raken. Er ontstaat overspanning op de elektrisch geleidende leidingen, waardoor een elektrische installatie als televisie, computer, keukenapparatuur of zelfs de telefoon of tablet die aan de lader ligt beschadigd kunnen raken.

Vraag direct een offerte aan

 

Bliksembeveiliging aansluiten, hoe doe je dat?

Schade door directe blikseminslag kan voorkomen worden middels een bliksemafleider. Met een bliksemafleider wordt stroom via gecontroleerde leidingen naar de bodem geleid.

Echter kan er nog steeds schade ontstaan aan elektronische apparaten. Deze schade ontstaat doordat er in de afzonderlijke kabels en leidingen in het pand een te hoge spanning ontstaat. Dit is wat we ook wel indirect of secundaire bliksemschade noemen. 

Indirecte bliksemschade kan voorkomen worden door het plaatsen van overspanningsbeveiliging zoals een overspanningsafleider. Overspanningsbeveiliging kan bijvoorbeeld geplaatst worden in de meterkast van een woning of bedrijf. 

 

Bliksembeveiliging op maat

Aardnet is specialist in het installeren van bliksembeveiligingsinstallaties volgens de Europese norm NEN-EN-IEC 62305. Elke bliksembeveiliging wordt op maat ontworpen en aangebracht. De installatie zorgt ervoor dat de bliksem veilig naar de aarde wordt geleid.

Een bedrijfspand of woning kan beveiligd worden met uitwendige en inwendige bliksembeveiliging. Bij een uitwendige bliksembeveiligingsinstallatie worden massieve koperen of aluminium leidingen aan de buitenzijde van het gebouw aangebracht. Hierdoor ontstaat een “kooi van Faraday”. Dit is een constructie waarbij een bliksemstroom afgevoerd kan worden naar een aardingsinstallatie, die de stroom vervolgens de aarde in laat stromen.

Met inwendige bliksembeveiliging kunnen hoge spanning en spanningsverschillen gereduceerd worden tot een aanvaardbaar niveau. Dit gebeurt middels een overspanningsafleider. 

Een overspanningsafleider voorkomt schade aan elektronische apparatuur. De afleider vereffent stroom van metalen delen waardoor er geen gevaarlijke situaties zoals ‘afslag’ en ‘overslag’ van stroom meer kunnen ontstaan.

 

Bliksembeveiliging voor festivals en evenementen

Aardnet is een van de marktleiders in Nederland op het gebied van bliksembeveiliging aanbrengen op festivals en evenementen 

Door de aanwezigheid van veel mensen is een hoge veiligheid essentieel. Aardnet heeft specialisten in dienst die een passende bliksembeveiligingsinstallatie aan kunnen brengen bij deze evenementen. Zo kan een evenement of festival zo veilig mogelijk georganiseerd worden.

Lees hier meer over bliksembeveiliging voor festivals.

 

Voorkom schade met bliksembeveiliging van Aardnet

Aardnet is gespecialiseerd in het installeren van bliksembeveiliging volgens de Europese norm NEN-EN-IEC 62305. Wij installeren bliksembeveiligingsinstallaties bij bedrijven en woningen door heel Nederland en België. Daarnaast verzorgen wij bliksembeveiliging op locatie voor festivals en evenementen. 

Direct een offerte aanvragen

 

Veelgestelde vragen over bliksembeveiliging

Is bliksembeveiliging verplicht?

Bliksembeveiliging is niet verplicht. De juiste bliksembeveiliging zorgt ervoor dat de kans op schade en brand bij een blikseminslag verminderd wordt.

Is bliksembeveiliging voor zonnepanelen nodig?

Zonnepanelen verhogen de kans op blikseminslag niet, maar kunnen wel beschadigd raken als gevolg van een blikseminslag. De aanwezigheid van zonnepanelen kan daarnaast voor grotere schade zorgen. Sinds 1 januari 2018 is het aarden van zonnepanelen verplicht. 

Om te bepalen welke bliksembeveiliging voor uw situatie het beste is, kan Aardnet een risicoanalyse uitvoeren. 

Lees hier meer over bliksembeveiliging voor zonnepanelen.

Welke beveiligingsklasse moet gehandhaafd worden?

De beveiligingsklasse die gehandhaafd moet worden verschilt per situatie. Daarom is het mogelijk dat Aardnet eerst een veiligheidsrisico-analyse voor het te beveiligen object uitvoert.

Op basis van deze analyse ontvangt u een rapport met een voorstel voor de klasse van de beveiliging. Er wordt gekeken welke klasse nodig is om de kans op bliksemschade op een acceptabel niveau te krijgen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de NEN-EN-IEC 62305 norm voor bliksembeveiliging. Lees hier meer over de verschillende beveiligingsklasse NEN-EN-IEC 62305.

Wat zijn de kosten van bliksembeveiliging?

De kosten van bliksembeveiliging zijn afhankelijk van een aantal factoren:

  • De beveiligingsgraad. Er zijn vier soorten beveiligingsklasse (LPL 1 t/m LPL 4), met een beveiligingsgraad van 98% bij LPL 1 en 81% bij LPL 4.

  • De constructie van het gebouw. Hierbij wordt gekeken naar de grootte van het gebouw,  de hoogte en de vorm van het dak.

  • De bodemgesteldheid. Voor bliksembeveiliging is een goede aarding nodig, niet elke bodemlaag kan stroom geleiden. Hoe dieper de benodigde bodemlaag ligt hoe hoger de kosten.