+31(0)13-4685474

Bliksemafleider

Een bliksemafleider bevindt zich doorgaans op de hoogste punt van het gebouw. Met een bliksemafleider wordt voorkomen dat de stroom zich via een alternatieve weg door het gebouw leidt, wat kan leiden tot brand of ernstige (stroom)schade aan apparatuur. Een bliksemafleider zorgt er bij een blikseminslag voor dat de stroom een veilig pad naar de bodem vindt. Hiervoor wordt een aarding geplaatst, ook wel aardpen slaan genoemd.

Hoe trekt een bliksemafleider stroom naar zich toe?

Een bliksemafleider is puntig en geplaatst op het hoogste punt van het pand, zodat bliksem ernaartoe wordt getrokken. Daarnaast bevindt er een is er een constant verhoogd elektrisch veld op het uiteinde van de bliksemafleider die zorgt voor extra aantrekkingskracht. Het overige gedeelte van de bliksemafleider is dik genoeg om de stroom te kunnen afvoeren. Bij de plaatsing van een bliksemafleider worden scherpe bochten vermeden, om te voorkomen dat de stroom in een bocht alsnog op iets anders overspringt.

Hoe groot is de kans op schade met een bliksemafleider als gevolg van een blikseminslag?

Bij een blikseminslag wordt de stroom via een bliksemafleider naar de bodem geleid. Het kan echter zo zijn dat door het grote spanningsveld en voldoende stroom en spanning opgewekt wordt in draadlussen dat er alsnog schade wordt veroorzaakt aan elektronische apparaten. Dit wordt secundaire bliksemschade genoemd. Deze secundaire bliksemschade is te voorkomen met overspanningsbeveiliging.

Wat kost een bliksemafleider?

Dit is een vraag die ons vaak gesteld wordt. Echter hebben wij hier geen kant en klaar antwoord op. De prijs van een bliksemafleider is namelijk geheel afhankelijk van de situatie. Hierbij moet u denken aan de hoogte van het pand, de grote van het dak en het soort dak. Wanneer u uw huis veiliger wenst te maken door middel van een bliksemafleider dan kunt u het beste even contact met ons opnemen. Wij kunnen dan geheel vrijblijvend een reële inschatting maken van de kosten voor het plaatsen van bliksemafleiding op uw dak.

NEN-EN-IEC 62305 bliksembeveiligingsklasse

In Nederland wordt de NEN-EN-IEC 62305 bliksembeveiligingsklasse gehanteerd, waarbij door middel van de nummering een aflopend hogere beschermingsklasse aangegeven wordt. Wij voldoen aan alle eisen om te kunnen leveren en installeren volgens de NEN-EN-IEC 62305 normen.

Bliksemafleider plaatsen woonhuis

Er zijn regelmatig heftige onweersbuien in Nederland. Hierdoor ontstaat dan ook met regelmaat schade aan woonhuizen. U wilt liever niet dat uw kostbare woonhuis schade krijgt vanwege onweer. Met een bliksemafleider van Aardnet wordt het inslag punt op 20 meter beïnvloedt. Hierdoor slaat het in op de bliksemafleider en niet op uw dak. Dit is zeker van belang wanneer u een rietdak heeft. Op een rietdak slaat de bliksem sneller in en is de schade vaak groter.

Bliksemafleider plaatsen woonhuis