+31(0)13-4685474

Blikseminslag voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen is het gezegde. Maar kunt u blikseminslag eigenlijk wel voorkomen? En Hoe werkt een bliksemafleider precies? Aardnet is specialist op het gebied van bliksemafleiding en wij leggen het op deze pagina haarfijn allemaal uit.

Blikseminslag voorkomen.

Kunt u Blikseminslag voorkomen? Kort gezegd: nee, Bliksem inslag kunt u niet voorkomen.
Wanneer er onweer is en de bliksem “besluit” om in te slaan op uw buitenlamp of rieten dak dan is dat onherroepelijk. Wat u wel kunt doen is ervoor zorgen dat uw woning, bedrijfspand of festivaltent geen schade oploopt wanneer het noodlot toeslaat. Hier zijn meerdere mogelijkheden voor. Zo is het in Nederland verplicht om er voor te zorgen dat uw woning geaard is, bij nieuwe huizen gebeurt dit standaard met de bouw maar in oudere huizen kan nog wel eens een zogenaamde aardpen ontbreken. Daarnaast dient u er zorg voor te dragen dat ook uw natte ruimtes zoals badkamer en toilet goed geaard zijn. Uw elektronische apparatuur beschermt u tegen de gevolgen van blikseminslag door middel van een overspanningsbeveiliging.
In bijna alle gevallen is het aan te raden om uw woning of pand te voorzien van vakkundig gemonteerde bliksemafleiding.

Bliksemafleiding

Zoals gezegd kunt u geen blikseminslag voorkomen, maar wanneer uw woning of bedrijfspand is uitgerust met kwalitatief goede bliksemafleiding beperk u de schade die kan ontstaan aan de gevolgen van blikseminslag.
Bliksemafleiding is een soort kooi van stalen of koperen buizen rond uw huis die de bliksem, wanneer die inslaat, afvoert langs het huis en via een zogenaamde aardpen meters diep de grond (of aarde) in laat verdwijnen. Zo komt uw huis niet onder stroom te staan en blijft u en uw apparatuur veilig voor de gevolgen van blikseminslag.

Zelf een bliksemafleider instaleren.

Zelf een bliksemafleider instaleren is niet zo eenvoudig als dat sommige mensen misschien denken. Het plaatsen van een bliksemafleider is gespecialiseerd vakwerk en het is erg belangrijk dat het plaatsen met uiterste zorg gebeurt. Wanneer er ook maar één schakeltje in het geheel ontbreekt, zal de bliksemafleider niet (goed) werken en blijft uw woning of pand onbeveiligd tegen blikseminslag. Daarom wordt er in het algemeen geadviseerd altijd een vakbekwaam expert in de arm te nemen.

Indirect blikseminslag voorkomen

Bij indirecte bliksem inslag slaat de bliksem niet in op uw woning of bedrijfspand maar ergens anders in de buurt. De inslag kan terecht komen op uw stroomnetwerk en zorgen voor overspanning met alle gevolgen van dien. Ook indirecte blikseminslag voorkomen is niet mogelijk maar ook hier kunt u zich grotendeels tegen beschermen. Met goede bliksembeveiliging in uw meterkast zorgt u ervoor dat de overspanning wordt afgevoerd via de aarde en niet in uw apparatuur slaat.

Aardnet bliksemafleiding.

Aardnet uit Tilburg heeft al vele jaren ervaring op het gebied van onweer, bliksem en bliksem preventie. Wilt u ook uw woning, bedrijfspand of festival beveiligen tegen bliksem? Neem dan vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier.

Neem contact met ons op.