+31(0)13-4685474

Blikseminslag in en rondom uw huis voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen is het gezegde. Maar kunt u blikseminslag eigenlijk wel voorkomen? Kunt u schade door blikseminslag voorkomen? En hoe werkt een bliksemafleider precies? Aardnet is specialist op het gebied van bliksemafleiding en wij leggen het op deze pagina haarfijn uit.

Blikseminslag in huis voorkomen

Wanneer er onweer is en de bliksem “besluit” om in te slaan op uw buitenlamp of rieten dak dan is dat onherroepelijk. Blikseminslag kan voor veel schade zorgen aan uw woning of uw apparaten. Bij een directe inslag kan er brand ontstaan of onderdelen van de woning (zoals dakpannen) kunnen losraken. Bij een indirecte inslag kunnen elektronische apparaten (zwaar) beschadigd raken.

Wat u kunt doen is ervoor zorgen dat uw woning, bedrijfspand of festivaltent geen schade oploopt wanneer het noodlot toeslaat. Hier zijn meerdere mogelijkheden voor. Zo is het in Nederland verplicht om er voor te zorgen dat uw woning geaard is. Bij nieuwe huizen gebeurt dit standaard tijdens de bouw van het huis, maar in oudere huizen kan de zogenaamde aardpen nog wel eens ontbreken.

Daarnaast dient u er zorg voor te dragen dat ook uw natte ruimtes zoals badkamer en toilet goed geaard zijn. Uw elektronische apparatuur beschermt u tegen de gevolgen van blikseminslag door middel van een overspanningsbeveiliging. Om overspanning te voorkomen is het ook verstandig om, als u thuis bent tijdens onweer, de stekkers van uw elektrische apparaten uit het stopcontact te halen.

Bliksemafleiding

Zoals gezegd kunt u blikseminslag niet voorkomen, maar wanneer uw woning of bedrijfspand is uitgerust met kwalitatief goede bliksemafleiding, beperkt u de schade die kan ontstaan door de gevolgen van blikseminslag. In bijna alle gevallen is het aan te raden om uw huis of pand te voorzien van vakkundig gemonteerde bliksemafleiding door een BRL 1201 gecertificeerde installateur.

Bliksemafleiding is een soort kooi van aluminium of koperen leidingen rond uw huis die de bliksem, wanneer deze inslaat, afvoert. De spanning die vrijkomt bij de inslag wordt langs het huis en via een zogenaamde aardpen meters diep de grond (of aarde) in geleid. Zo voorkomt u schade aan uw pand en blijft u en uw apparatuur veilig voor de gevolgen van blikseminslag.

Zelf een bliksemafleider installeren

Zelf een bliksemafleider installeren is niet zo eenvoudig als dat sommige mensen misschien denken. Het plaatsen van een bliksemafleider is gespecialiseerd vakwerk en het is erg belangrijk dat het plaatsen met uiterste zorg gebeurt. Wanneer er ook maar één schakeltje in het geheel ontbreekt, zal de bliksemafleider niet (goed) werken en is uw woning of pand niet goed beveiligd tegen blikseminslag. Daarom wordt er in het algemeen geadviseerd altijd een vakbekwaam expert in de arm te nemen.

Indirect blikseminslag in huis voorkomen

Bij indirecte blikseminslag slaat de bliksem niet in op uw woning of bedrijfspand maar ergens anders in de buurt. De inslag kan terechtkomen op uw stroomnetwerk en zorgen voor overspanning met alle gevolgen van dien. Ook indirecte blikseminslag voorkomen is niet mogelijk maar ook hier kunt u zich grotendeels tegen beschermen. Met goede (interne) bliksembeveiliging in uw meterkast zorgt u ervoor dat de overspanning wordt afgevoerd via de aarde en niet in uw apparatuur slaat.

Aardnet bliksemafleiding

Aardnet heeft al vele jaren ervaring op het gebied van onweer, bliksem en bliksem preventie. Wilt u ook uw woning, bedrijfspand, festival of een ander object beveiligen tegen bliksem? Vraag vrijblijvend een offerte aan of neem contact met ons op.

Vraag direct een offerte aan