+31(0)13-4685474

Aarding aanbrengen

Wat is aarding?

Aarding is het geleidend verbinden van objecten met de aarde. Met een goede veiligheidsaarding voorkomt dat elektrische apparaten onder spanning komen te staan. Wanneer een apparaat onder hoge spanning komt te staan, bijvoorbeeld door een defect in een apparaat, zorgt de aarding ervoor dat de elektrische spanning wegvloeit in de aarde.

Hoe werkt aarding?

Bijna alle electronica in en om uw huis is voorzien van een zogeheten aardedraad. Deze draad zorgt ervoor dat wanneer een stroomdraad in het apparaat onverhoopt los komt u niet wordt ge-elektrocuteert wanneer u het aanraakt. De stroom die op het apparaat komt te staan wordt via de aardedraad naar de meterkast geleid. Vanuit de meterkast wordt de stroom de aarde ingevoerd. Wanneer uw woning of bedrijfspand niet (goed) geaard is kan dit voor hele gevaarlijke situaties zorgen. Daarom is het ontzettend belangrijk dat u goede aarding laat aanbrengen door een expert. 

Aarding via de meterkast

Tegenwoordig wordt aarding in de meeste gevallen aangebracht door het slaan van een aardpen. De aardleiding wordt verbonden aan de aardrail of aardblokje in de groepenkast. De aardleiding maakt via de aardelektrode contact met de aarde.

Bij oudere huizen met elektrische installaties van voor 1975 komt het regelmatig voor dat de aarding via de waterleiding loopt. Tegenwoordig worden steeds meer metalen waterleidingen vervangen door kunststof waterleidingen. Kunststof geleid niet waardoor deze manier van aarding onbruikbaar wordt. Als huiseigenaar bent u verantwoordelijk voor een goede aardingsvoorziening. Wordt uw loden waterleiding vervangen door kunststof? Zorg dan dat u een aardpen laat slaan voordat de werkzaamheden aan de waterleiding plaats gaan vinden.

Aarding aanbrengen door Aardnet

Aardnet is gespecialiseerd in aarding plaatsen. Deze aardingssystemen kunnen worden aangelegd in verschillende vormen en varianten, waarbij Aardnet altijd maatwerk levert. Met zorg en vakmanschap wordt een aardingssysteem bij u geplaatst. Een aarding plaatsen vergt zorg en vakmanschap, waarvoor u bij Aardnet terecht kunt.

Aarding leveren door een aardpen te laten slaan

Nu elektrische installaties niet meer geaard kunnen worden via de waterleidingen, zoals dit vroeger vaak doorgaans werd gedaan , gebruiken we tegenwoordig doorgaans een aardpen ofwel veiligheidsaarding. Een aardpen is een lange staaf of ‘pen’ die in verbinding staat met het elektrische circuit. Deze aardpen drijven we de grond in om ervoor te zorgen dat uw voeding op tijd wordt uitgeschakeld bij een aardfout in de installatie, dit noemt men aardpen slaan. Oudere woningen hebben er meestal geen, maar moderne woningen zijn altijd voorzien van een aardpen of een ander type aardingsinstallatie. Vanaf midden jaren ’70 werd een aardpen slaan namelijk verplicht bij woningen. Wilt u een aardpen laten slaan voor een veilige aarding van uw elektrische installatie? Schakel dan Aardnet in: wij kunnen binnen 24 uur bij u een aardpen slaan. Lees hier meer over de kosten van een aardpen slaan.

Vraag nu een offerte aan.