Wat is aarding en hoe wordt het aangebracht?
Wat is aarding?
Iedereen heeft er vast wel eens van gehoord: het aarden van je huis, je apparatuur of machines. Maar wat is aarding precies?
Aarding is het geleidend verbinden van objecten met de aarde. Door middel van aarding wordt voorkomen dat er ongewenste spanning op apparaten, machines of buizen komt te staan. Ongewenste spanning kan namelijk zorgen voor schade aan deze apparaten of machines of kan in het ergste geval zelfs een elektrische schok of brand veroorzaken. Middels aarding wordt het overtollige stroom direct de aarde ingeleid, waarna het vervolgens geen schade meer aan kan richten.
Aarding is een begrip dat voornamelijk in de elektrotechniek wereld wordt gebruikt. Dit omdat het aarden van je huis, apparatuur en buizen te maken heeft met elektriciteit. Omdat elektriciteit erg gevaarlijk kan zijn, raden we aan het aarden van je huis of machines altijd over te laten aan een specialist of elektriciën.
Vraag nu een offerte aan
Wat is de functie van aarding?
Aarding wordt aangebracht voor de veiligheid van mens en apparaat. Met een goede veiligheidsaarding wordt namelijk voorkomen dat elektrische apparaten onder spanning komen te staan. Wanneer een apparaat onder hoge spanning komt te staan, bijvoorbeeld door een defect in een apparaat of een blikseminslag, zorgt de aarding ervoor dat de elektrische spanning wegvloeit in de aarde. Hierdoor worden elektrische schokken of schade aan apparatuur voorkomen.
Hoe werkt aarding?
Bijna alle electronica in en om uw huis is voorzien van een zogeheten aardedraad. Deze draad zorgt ervoor dat wanneer een stroomdraad in het apparaat onverhoopt los komt u niet wordt ge-elektrocuteert wanneer u het aanraakt. De stroom die op het apparaat komt te staan wordt via de aardedraad naar de meterkast geleid. Vanuit de meterkast wordt de stroom de aarde ingevoerd. Wanneer uw woning of bedrijfspand niet (goed) geaard is kan dit voor hele gevaarlijke situaties zorgen. Daarom is het ontzettend belangrijk dat u goede aarding laat aanbrengen door een expert.
Aarding via de meterkast
Tegenwoordig wordt aarding in de meeste gevallen aangebracht door het slaan van een aardpen. De aardleiding wordt verbonden aan de aardrail of aardblokje in de groepenkast. De aardleiding maakt via de aardelektrode contact met de aarde.
Bij oudere huizen met elektrische installaties van voor 1975 komt het regelmatig voor dat de aarding via de waterleiding loopt. Tegenwoordig worden steeds meer metalen waterleidingen vervangen door kunststof waterleidingen. Kunststof geleid niet waardoor deze manier van aarding onbruikbaar wordt. Als huiseigenaar bent u verantwoordelijk voor een goede aardingsvoorziening. Wordt uw loden waterleiding vervangen door kunststof? Zorg dan dat u een aardpen laat slaan voordat de werkzaamheden aan de waterleiding plaats gaan vinden.
Aarding leveren door een aardpen te laten slaan
Nu elektrische installaties niet meer geaard kunnen worden via de waterleidingen, zoals dit vroeger vaak doorgaans werd gedaan, gebruiken we tegenwoordig doorgaans een aardpen ofwel veiligheidsaarding. Een aardpen is een lange staaf of ‘pen’ die in verbinding staat met het elektrische circuit. Deze aardpen drijven we de grond in om ervoor te zorgen dat uw voeding op tijd wordt uitgeschakeld bij een aardfout in de installatie, dit noemt men aardpen slaan.
Oudere woningen hebben in de meeste gevallen geen aardpen, maar moderne woningen zijn altijd voorzien van een aardpen of een ander type aardingsinstallatie. Vanaf midden jaren ’70 werd het slaan van een aardpen bij woningen namelijk verplicht.
Aarding aanbrengen door Aardnet
Aardnet is gespecialiseerd in aarding plaatsen. Deze aardingssystemen kunnen worden aangelegd in verschillende vormen en varianten, waarbij Aardnet altijd maatwerk levert. Met zorg en vakmanschap wordt een aardingssysteem bij u geplaatst. Een aarding plaatsen vergt zorg en vakmanschap, waarvoor u bij Aardnet terecht kunt.
Wilt u een aardpen laten slaan voor een veilige aarding van uw elektrische installatie? Ook dan kunt u Aardnet inschakelen. Binnen 24 uur kunnen wij op de gewenste locatie een aardpen slaan. Lees hier meer over de kosten van een aardpen slaan.