+31(0)13-4685474

Aardpen slaan kosten

Iedere installatie in een woonhuis of bedrijfspand dient geaard te zijn op grond van de NEN 1010. Deze aarding zorgt voor een veilige afschakeling bij een fout in de installatie. Bij panden gebouwd voor 1975 is de elektrische installatie nog vaak geaard via de waterleiding. 

Wanneer de waterleiding vervangen wordt, hebben deze panden een aardpen nodig. Bij nieuwere woningen is vaak al een aardpen aangebracht en aangesloten op de meterkast. Op deze pagina vindt u alles terug over de kosten van het slaan van een aardpen.

 

Wat kost het slaan van een aardpen?

De kosten voor het slaan van een aardpen lopen uiteen en zijn afhankelijk van een aantal factoren. Denk hierbij aan de hoeveelheid (meerdere woningen in 1 fase), de manier hoe de groepenkast is ingericht (type automaat of smeltpatronen), de hoogst afgaande groep en of er aardlekschakelaars aanwezig zijn. De kosten hangen samen met het aantal meters dat de aardelektroden de grond ingedreven dienen te worden om de juiste vereiste weerstandswaarde te behalen.

Direct een offerte aanvragen

 

Type aardingsinstallatie

Een aardpen is een metalen aardelektrode van 1,5 meter lang die middels een conische koppeling op elkaar wordt aangebracht en de grond in wordt gedreven. Aan de eerste aardpen (voorloper) die aangebracht wordt zit een koperen massieve geleider die uiteindelijk aangesloten wordt in de meterkast. Naast dat een aardpen wordt aangebracht om de elektrische apparaten goed te aarden zijn er nog 3 andere systemen van een aardingsinstallatie. 

Zo kan een aarding via de waterleiding zijn aangesloten, meegeleverd worden in de voedingskabel door het energiebedrijf of middels een collectief aardnet worden aangesloten. Dit laatste bestaat uit een massieve koperen geleider die in de grond en rond de woningen is gelegd. 

De kosten per type aardingsinstallatie verschillen. De kosten voor het slaan van een aardpen worden bepaald door het type groepenkast. De volgende factoren zijn bepalend: type automaat of smeltpatronen, hoogste afgaande groep, aanwezigheid van aardlekschakelaars.

 

Type woning en locatie meterkast

De kosten voor het slaan van een aardpen zijn ook afhankelijk van het type woning. Spreken we over een woonhuis met de meterkast op de begane grond of bijvoorbeeld een appartement waarbij de meterkast op een hoger gelegen verdieping is. Wij kunnen voor vrijwel ieder type woning een aardpen slaan. Er worden bijna altijd aardelektroden aangebracht, dit zijn metalen massieve staven met daaraan een koperdraad verbonden.

Door gebruik te maken van een pneumatische luchthamer wordt de aardpen onder hoge druk de grond ingetrild. Afhankelijk van waar de aardpen geslagen wordt, bijvoorbeeld vlak buiten het pand of in de meterkast zelf, en hoeveel meter koperdraad er gebruikt wordt om te kunnen koppelen met de meterkast wordt de prijs bepaald.

 

Certificering

Alle werkzaamheden bij Aardnet worden uitgevoerd volgens de NEN 1010:2015+C2:2016, zodat u verzekerd bent van een kwalitatieve en gecertificeerde uitvoering van de werkzaamheden. U ontvangt na oplevering een oplevercertificaat van ons.

 

Aarding controleren

Op verschillende momenten adviseren wij uw aarding te laten controleren om er zeker van te zijn dat de elektrische installatie goed afgeaard is. U moet denken aan de volgende momenten:

  • Waterleiding wordt of is gewijzigd of werkzaamheden door het drinkwaterbedrijf;
  • Aanpassing van de elektrische installatie;
  • Verbouwing van uw woonhuis;
  • Nieuwe woning;
  • Eens in de 10 jaar.

Aardnet is de betrouwbare installateur om dit voor u te controleren. Lees hier meer over het controleren van de aardingsinstallatie.

Direct een offerte aanvragen

 

FAQ - veelgestelde vragen

Kan ik de kosten van een aardpen slaan verlagen door zelf voorbereidend werk te doen?

Het is mogelijk om de kosten van het slaan van een aardpen te reduceren. Het aanbrengen van de aardpen en de koppeling naar de meterkast is specialistisch werk dat door ervaren vakmensen uitgevoerd dient te worden om zeker te zijn van een deugdelijke aardingsinstallatie. 

Kosten waarop u kunt besparen is het vrijgraven van de locatie waar de aardpen in de grond wordt geslagen of het ervoor zorgen dat er, indien er door Aardnet een doorvoering dient te worden gerealiseerd in de fundering of muur, door u zelf een doorvoering wordt aangebracht.

  

Hoe lang duurt het slaan van een aardpen?

Het slaan van een aardpen duurt ongeveer 1 á 2 uur. U hoeft hier dus geen hele dag voor in te plannen. In overleg maken we een afspraak. Wij zijn zeer flexibel in onze planning en kunnen de werkzaamheden in vrijwel alle gevallen binnen 24 uur uitvoeren.

 

Beschikt mijn oude woning over aarding?

Op grond van de norm NEN 1010 is het al decennialang verplicht om uw elektrische installatie goed afgeaard te hebben. Sinds medio jaren 70 worden aardingsinstallatie veelal bij oplevering van het huis aangebracht middels het slaan van een aardpen. Voor deze tijd was het slaan van een aardpen niet gebruikelijk maar werd de elektrische installatie vaak afgeaard via de waterleiding. 

Tegenwoordig vervangt het drinkwaterbedrijf (bijvoorbeeld Brabant Water) de metalen waterleiding door kunststof waterleidingen. Dit zorgt ervoor dat woningen die nog afgeaard waren door de waterleiding, vanaf dat moment niet meer geaard zijn. Hierdoor kan er een gevaarlijke situatie ontstaan. 

Wanneer u in een oudere woning woont is het verstandig om te controleren of uw woning goed geaard is. Als dit niet het geval is, moet de huiseigenaar er zelf voor zorgen dat de elektrische installatie veilig geaard is door bijvoorbeeld het laten slaan van een aardpen.