+31(0)13-4685474

Veiligheidsaarding

Veiligheidsaarding is voor de meeste elektrische installaties wettelijk verplicht. Een goede veiligheidsaarding voorkomt dat elektrische apparaten onder spanning komen te staan en zo levensgevaarlijk worden en brandgevaar opleveren. Een goed aangelegde veiligheidsaarding is onmisbaar in uw woning of bedrijfspand. Tegenwoordig staan er namelijk heel wat elektrische apparaten bij ons in huis, maar ook in bedrijven.

Werking veiligheidsaarding

Wanneer een fout optreedt tussen de faseleiding en een metalen gestel of beschermingsleiding in een stroomketen of in elektrisch materieel moet een installatieautomaat of zekering automatisch de voeding uitschakelen binnen de uitschakeltijd zoals vereist in de NEN 1010.

Veiligheidsaarding vervangen bij nieuwe waterleidingen

In het verleden vond aarding voornamelijk plaats via de waterleiding. Het ondergrondse waterleidingnet functioneerde dan als veiligheidsaarding. Tegenwoordig worden hoofdwaterleidingen echter steeds vaker vervangen door kunststof leidingen die elektrische stroom niet kunnen geleiden. Dit betekent dat uw elektrische installatie niet meer goed geaard is.

Is uw veiligheidsaarding aangesloten op de waterleiding en worden binnenkort bij u de waterleidingen vervangen door kunststof leidingen? Wij passen uw veiligheidsaarde aan, zodat uw elektrische binneninstallatie weer goed functioneert.

Aardpen laten slaan door Aardnet

Nu elektrische installaties vaak geen veiligheidsaarding meer kunnen hebben via de waterleidingen, gebruiken we doorgaans een aardpen. Een aardpen is een lange staaf of ‘pen’ die in verbinding staat met het elektrische circuit. Deze aardpen drijven we de grond in om ervoor te zorgen dat uw voeding op tijd wordt uitgeschakeld bij een aardfout in de installatie, dit noemt men aardpen slaan. Oudere woningen hebben er meestal geen, maar moderne woningen zijn altijd voorzien van een aardpen. Vanaf midden jaren ’70 werd een aardpen slaan namelijk verplicht bij woningen.

Contact

Wilt u een veiligheidsaarding laten aanleggen, een aardpen slaan of een controle laten uitvoeren van uw huidige aardingssysteem? Wij zijn u graag van dienst bij het beveiligen van uw pand en apparatuur.

Vraag nu een offerte aan