+31(0)13-4685474

Aardpen Slaan

Een aardpen slaan is erg belangrijk voor  de veiligheid in en om huis. Het is daarom van belang dat u een aardpen laat slaan door een professional met ervaring. Dit is bijvoorbeeld nodig bij nieuwbouw of bij het aanpassen van de groepenkast. Een aardpen laten slaan is verplicht in Nederland. De stroom die ontsnapt bij een calamiteit wordt door de aardpen de aarde in geleid. Het zorgt dus voor veiligheid in uw woning.

Wat is een aardpen?

Een aardpen is een verbinding tussen het lichtnet en de aarde. Het is meestal een metalen staaf of buis die de stroom vanaf een woning de aarde in geleidt. Een aardpen is in nieuwbouwhuizen nagenoeg altijd aanwezig, maar bij oudere huizen ontbreekt de aardpen nog wel eens. Dit is gevaarlijk en bovendien verboden.  

aardpen slaan

Aardpen slaan oude woningen

In woningen van voor 1975 zien wij regelmatig dat de aardpen ontbreekt. Dit komt omdat een aardpen slaan pas sinds 1975 verplicht is. Hiervoor was het een keuze voor de woningeigenaar om al dan niet de aardpen te laten slaan. Vaak werd hier met het oog op kostenbesparing vanaf gezien.
Helaas hebben veel mensen achteraf gemerkt dat goedkoop toch duurkoop bleek te zijn. 

Heeft uw oudere woning geen aardpen? Een aardpen in uw woning zorgt voor veiligheid in het geval van calamiteiten. Dit komt voor bij bijvoorbeeld overbelasting in uw woning, kortsluiting of blikseminslag. Een aardpen werkt altijd samen met een aardlekschakelaar in uw meterkast.

Waarom een aardpen slaan belangrijk is

Een aardpen slaan is een van de belangrijkste maatregelen die u moet nemen om uw woning of bedrijfspand te beschermen tegen de gevolgen van bijvoorbeeld blikseminslag of kortsluiting in uw elektrische apparaten. Wanneer dit gebeurt, moet de stroom die op het lichtnet staat ergens naartoe. Gebeurt dit niet dan is de kans groot dat er brand ontstaat of dat uw woning onder stroom komt te staan. Wanneer er een aardpen is geslagen kan de stroom het pand verlaten via de pen die de aarde in gaat. Bij lekkende energie in uw woning, leidt de aardpen deze energie naar de aarde.  Op deze manier wordt de stroom veilig afgevoerd. In de meterkast zullen dan automatisch de stoppen doorslaan zodat alle stroom in de woning eraf is.

Het proces van een aardpen slaan

Wanneer wij bij uw pand een aardpen komen slaan dan hoeft u nergens rekening mee te houden. U kunt niet zelf een aardpen slaan, dit dient te gebeuren door professionals.
Het hele proces neemt ongeveer 2 uur in beslag. Wij werken netjes, snel en veilig.
Alle werkzaamheden worden uitgevoerd volgende de NEN 1010:2007+C1:2008 en de NPR 5310:2007+A5:2013, zodat u verzekerd bent van een kwalitatieve en gecertificeerde uitvoering van de werkzaamheden. U ontvangt na oplevering een oplevercertificaat van ons.

Vraag nu een offerte aan