+31(0)13-4685474

Aardpen Slaan

Een aardpen zorgt ervoor dat ontsnappende stroom de aarde in geleid wordt. Door een aardpen te laten slaan wordt voorkomen dat er overspanning ontstaat bij bijvoorbeeld kortsluiting. Dit zorgt ervoor dat gebouwen en elektrische apparaten geen schade oplopen bij overspanning. Een goed aangesloten aardpen is verplicht in de meterkast en essentieel voor aardingsinstallaties.

Wat is een aardpen?

Een aardpen is een stalen massieve staaf met een koperen massieve geleider van 25 of 50mm2 die zorgt voor een verbinding tussen het lichtnet en de aarde. Een aardpen wordt in de grond geslagen en zorgt ervoor dat stroom de aarde in geleid kan worden. Meestal worden er meerdere staven op elkaar aangebracht en de grond in gedreven om de vereiste diepte te bereiken waarop stroom het beste de aarde in geleid kan worden.

aardpen slaan

Aardpen slaan oude woningen

Sinds 1975 is het verplicht om een aardpen te hebben. Daarvoor was de keuze voor de woningeigenaar om wel of niet een aardpen te laten slaan. Vaak werd het waterleidingnetwerk gebruikt om als afvloeipunt te gebruiken. Heden ten dage worden in verband met loodsanering deze leidingen vervangen voor kunststof leidingen en kan dit leidingnetwerk niet meer gebruikt worden om de stroom af te geleiden naar de grond. Het kan dus zijn dat uw oudere woning geen aardpen heeft.

Een goede aarding middels een aardpen zorgt voor veiligheid in uw woning. Bijvoorbeeld bij overbelasting of kortsluiting. Samen met het aansluiten van een aardlekschakelaar in uw meterkast zorgt een aardpen ervoor dat de stroom bij overspanning tijdig wordt uitgeschakeld.

Waarom een aardpen slaan belangrijk is

Het slaan van een aardpen is een van de belangrijkste maatregelen die u moet nemen om uw woning of bedrijfspand te beschermen tegen de gevolgen van kortsluiting in uw elektrische apparaten of overspanning. Wanneer er sprake is van overspanning moet de stroom die op het lichtnet staat ergens naartoe. Met een aardpen kan de stroom het pand verlaten. Ook lekkende energie wordt zo de aarde in geleid. Zonder aardpen bestaat de mogelijkheid dat uw woning onder stroom komt te staan of dat er brand ontstaat.

Hoe een aardpen slaan?

Een aardpen kunt u niet eenvoudig zelf aanbrengen. Geadviseerd wordt deze installatie uit te laten voeren door een erkend professional. Het hele proces neemt in de meeste gevallen ongeveer een uur in beslag. Daarbij wordt er gekeken naar de grondsoort en de benodigde lengte van de aardpen om de juiste weerstand te bereiken. Een aardpen voor een huisinstallatie waarbij alle groepen beveiligd zijn achter aardlekschakelaars wordt ongeveer 6 meter de grond in gedreven.

Wanneer wij bij u een aardpen komen slaan dan hoeft u nergens rekening mee te houden, behoudens dat de locatie / meterkast vrij toegankelijk is. Alle werkzaamheden worden uitgevoerd volgens de NEN 1010. Zo bent u verzekerd van een kwalitatieve en gecertificeerde installatie. Ook ontvangt u na oplevering een certificaat van ons.

Vraag nu een offerte aan

FAQ - veelgestelde vragen

Wat zijn de kosten voor het slaan van een aardpen?

Hoe diep moet een aardpen in de grond?

Hoeveel Ohm moet een aardpen zijn?

Hoe meet je de weerstand van een aardpen?