+31(0)13-4685474

Overspanningsbeveiliging

Een goede overspanningsbeveiliging voorkomt beschadiging van uw elektronische apparatuur. Tegenwoordig gebruiken we meer apparaten en worden we steeds afhankelijker van deze apparaten.

Bovendien is de moderne elektronica veel kleiner en gevoeliger geworden. Hoe kleiner de elektronische delen, hoe minder overspanning er nodig is om ze te beschadigen. Overspanningsbeveiliging beschermt elektrische apparaten tegen overspanning. Het hebben van een goede overspanningsbeveiliging wordt daarom steeds belangrijker.

Wat is overspanning

Er is sprake van overspanning wanneer de spanning hoger is dan wat het apparaat kan verdragen. Overspanning wordt ook wel transiënte spanning of piekspanning genoemd. Het treedt op in een fractie van een seconde. Overspanning kan veroorzaakt worden door:

  • Blikseminslag

  • Schakelhandelingen

  • Breuk van de nulgeleider

 

Blikseminslag 

Overspanning kan veroorzaakt worden door een blikseminslag. Tijdens onweersbuien veroorzaken blikseminslagen extreem hoge spanningen. Overspanning door blikseminslag kan zowel door directe als indirecte blikseminslag veroorzaakt worden. Bij indirecte blikseminslag komt de overspanning via kabels het gebouw binnen en kan zo aangesloten apparaten beschadigen.

Schakelhandelingen

Met schakelhandelingen wordt het schakelen van machines met hoge vermogens of kortsluiting in het voedingsnet bedoeld. Hierbij ontstaat in de getroffen leidingen grote stroom veranderingen in een zeer korte tijd.

Breuk van de nulgeleider

Wanneer er een breuk in de nulgeleider ontstaat zal de spanningsvariatie veranderen. De nulgeleider is de draad die elektrische gekoppeld is met de aarde. Deze wordt ook wel de neutrale geleider genoemd. Door de stijgende spanning kan er overspanning ontstaan.

Deze spanningsverschillen manifesteren zich onder andere in de leidingen van de elektrische installatie en de snoeren en kabels van elektronische apparatuur. Hierdoor kan schade toegebracht worden aan apparatuur, maar ook aan binnenkomende netwerken van stroom, televisie en internet.

Werking van een overspanningsbeveiliging

Wanneer de spanning in een apparaat te hoog wordt ontstaat er schade. Vaak worden apparaten door deze te hoge spanning onherstelbaar beschadigd. Bij overspanningsbeveiliging worden overspanningsafleiders gebruikt.In een overspanningsbeveiliger zitten afleiders, deze brengen de hoge piekspanning terug naar het acceptabele niveau.

Als er een te hoge spanning optreedt, zorgen de overspanningsafleiders ervoor dat alle geleidende systemen kortstondig met elkaar gekoppeld worden om spanningsverschillen te neutraliseren en piekstroom af te voeren. De afleider zorgt ervoor dat stroom vereffend wordt aan de spanningvoerende leidingen. Hierbij wordt de geldende stroomvastheid van 4kV niet overtreden. De elektrische stromen worden snel en veilig afgevoerd naar de aarde. Zo blijven uw apparatuur en elektrische systemen intact en beschermd.

Om een goede overspanningsbeveiliging te garanderen, is naast de overspanningsafleiders ook een zogenaamde potentiaalvereffening nodig. Deze zorgt ervoor dat alle geleidende systemen (zoals waterleiding, gasleiding, centrale verwarming en bliksembeveiliging) met elkaar verbonden worden. Zo worden gevaarlijke potentiaalverschillen voorkomen.

Overspanningsbeveiliging laten installeren?

Met overspanningsbeveiliging zijn uw elektronische apparaten altijd beschermd, ook beschermt overspanningsbeveiliging uw zonnepanelen. Daarnaast voorkomt u schade aan binnenkomende netwerken van stroom, televisie en internet. Wilt u graag overspanningsbeveiliging laten installeren? Dan bent u bij Aardnet aan het juiste adres. Neem contact met ons op voor meer informatie of vraag een offerte aan.

Vraag direct een offerte aan

Materialen / losse componenten bestellen?

Aardnet levert ook materialen aan installateurs en particulieren, dit doen wij onder de naam Bliksembeveiligingshop.nl. In het assortiment bevinden zich alle type overspanningsbeveiligscomponenten zoals onder andere voor de voeding, netwerk, coax, telefoon en zonnepanelen.

Bestel uw overspanningsbeveiliging op bliksembeveiligingshop.nl

Logo Bliksembeveiligingshop