+31(0)13-4685474

Overspanningsbeveiliging

We worden alsmaar afhankelijker van elektronische apparatuur. We gebruiken ze voor bijna al onze dagelijkse bezigheden, dus het laatste wat we willen is dat deze apparaten om welke reden dan ook kapot gaan of beschadigd raken. 

Zeker wanneer u te maken krijgt met overspanning is de kans op schade aan elektronische apparatuur groot. Moderne elektronica is in de laatste jaren veel kleiner en gevoeliger geworden. Hoe kleiner de elektronische delen, hoe minder overspanning er nodig is om de gevoelige apparatuur te beschadigen. 

Het hebben van een goede overspanningsbeveiliging wordt daarom steeds belangrijker. Goede overspanningsbeveiliging voorkomt beschadiging aan deze apparaten in het geval van overspanning.

 

Vraag direct een offerte aan en voorkom beschadiging aan je apparatuur.

 

Wat is overspanning?

Er is sprake van overspanning wanneer de spanning hoger is dan wat het apparaat kan verdragen. Overspanning treedt op in een fractie van een seconde en is daardoor erg onvoorspelbaar. Overspanning wordt ook wel transiënte spanning of piekspanning genoemd.

 

Overspanning kan veroorzaakt worden door:

  • Blikseminslag

  • Schakelhandelingen

  • Breuk van de nulgeleider

 

Blikseminslag 

Overspanning kan veroorzaakt worden door blikseminslag. Tijdens onweersbuien veroorzaken blikseminslagen extreem hoge spanningen. Overspanning door blikseminslag kan zowel door directe als indirecte blikseminslag veroorzaakt worden.

Bij directe blikseminslag slaat de bliksem in op het huis of het gebouw waarin de apparatuur zich bevindt. Bij indirecte blikseminslag komt de overspanning via kabels het gebouw binnen en kan zo aangesloten apparaten beschadigen.

Schakelhandelingen

Met schakelhandelingen wordt het schakelen van machines met hoge vermogens of kortsluiting in het voedingsnet bedoeld. Hierbij ontstaan in de getroffen leidingen grote stroom veranderingen in een zeer korte tijd.

Breuk van de nulgeleider

Wanneer er een breuk in de nulgeleider ontstaat zal de spanningsvariatie veranderen. De nulgeleider is de draad die elektrisch gekoppeld is met de aarde. Deze wordt ook wel de neutrale geleider genoemd. Door de stijgende spanning kan er overspanning ontstaan.

Deze spanningsverschillen manifesteren zich onder andere in de leidingen van de elektrische installatie en de snoeren en kabels van elektronische apparatuur. Hierdoor kan schade toegebracht worden aan apparatuur, maar ook aan binnenkomende netwerken van stroom, televisie en internet.

 

Hoe werkt overspanningsbeveiliging?

Wanneer de spanning in een apparaat te hoog wordt, ontstaat er schade. Vaak worden apparaten door deze te hoge spanning onherstelbaar beschadigd. Bij overspanningsbeveiliging worden overspanningsafleiders gebruikt. In een overspanningsbeveiliger zitten afleiders. Deze brengen de  piekspanning terug naar het acceptabele niveau. Voor de overspanningsbeveiliging maakt het geen verschil wat de oorzaak van de piekspanning is geweest. 

Als er een te hoge spanning optreedt, zorgen de overspanningsafleiders ervoor dat alle geleidende systemen kortstondig met elkaar gekoppeld worden om spanningsverschillen te neutraliseren en piekstroom af te voeren. 

De afleider zorgt ervoor dat stroom vereffend wordt aan de spanningsvoerende leidingen. Hierbij wordt de geldende stroomvastheid van 4kV niet overtreden. De elektrische stromen worden snel en veilig afgevoerd naar de aarde. Zo blijven uw apparatuur en elektrische systemen intact en beschermd. Goede aarding is daarbij essentieel. 

Om een goede overspanningsbeveiliging te garanderen, is naast de overspanningsafleiders ook een zogenaamde potentiaalvereffening nodig. Deze zorgt ervoor dat alle geleidende systemen (zoals waterleiding, gasleiding, centrale verwarming en bliksembeveiliging) met elkaar verbonden worden. Zo worden gevaarlijke potentiaalverschillen voorkomen.

  

Overspanningsbeveiliging aansluiten

Het aansluiten van overspanningsbeveiliging gebeurt in de meterkast van een woning of (bedrijfs)pand. Het aansluiten van overspanningsbeveiliging in de meterkast gebeurt direct naast de verliesstroomschakelaar. 


Het aansluiten van overspanningsbeveiliging dient ten alle tijden uitgevoerd te worden door een specialist. Dit omdat zij precies weten welk type overspanningsbeveiliging er geplaatst moet worden, hoe deze het beste aangesloten kan worden op de aardingsrail en hoe deze voorbeveiligd dient te worden.

  

Overspanningsbeveiliging laten installeren?

Met overspanningsbeveiliging zijn uw elektronische én uw zonnepanelen ten alle tijde beschermd. Daarnaast voorkomt u schade aan binnenkomende netwerken van stroom, televisie en internet.

Wilt u graag overspanningsbeveiliging laten installeren? Dan bent u bij Aardnet aan het juiste adres. Neem contact met ons op voor meer informatie of vraag een offerte aan.

Vraag direct een offerte aan

 

Materialen of losse componenten bestellen?

Aardnet levert ook materialen aan installateurs en particulieren, dit doen wij onder de naam Bliksembeveiligingshop.nl. In het assortiment bevinden zich alle type overspanningsbeveiligscomponenten zoals onder andere voor de voeding, netwerk, coax, telefoon en zonnepanelen.

Bestel uw overspanningsbeveiliging op bliksembeveiligingshop.nl

Logo Bliksembeveiligingshop