+31(0)13-4685474

Bliksembeveiliging voor rieten daken

Heeft uw woning een mooi authentiek rieten dak? Dan is het niet meer dan logisch dat u hier erg zuinig op bent. Toch zijn er in Nederland veel rieten daken niet voorzien van goede bliksemafleiding. Dit kan zorgen voor grote (financiële) gevolgen wanneer de bliksem inslaat.

Een rieten dak is een prachtig gezicht en zorgt voor een authentieke en gezellige uitstraling van uw woning, maar helaas kleeft er ook een groot nadeel aan een rieten dak, namelijk de brandgevoeligheid. Riet is een droog materiaal en vat gemakkelijk vlam. Bijkomstig is ook dat wanneer het eenmaal in brand staat, het zich moeilijk laat blussen. Riet laat namelijk geen water door. 

 

Blikseminslag bij een woning met rieten dak

Wanneer de bliksem inslaat bij een woning met een rieten dak zal de inslag veel schade veroorzaken en de kans op brand is enorm. Wanneer een rieten dak vlam vat zijn de gevolgen niet te overzien. Gelukkig is er een mogelijkheid om de kans op blikseminslag aanzienlijk te verlagen. Een bliksemafleider kan namelijk de schade door blikseminslag aanzienlijk verkleinen of helemaal wegnemen.

Offerte aanvragen

 

Hoe groot is de kans dat de bliksem inslaat bij uw huis met rieten dak?

De kans dat de bliksem in uw huis inslaat hangt vooral van de locatie en de ligging van het huis af. Bevindt uw huis zich in een open gebied zonder hoge bomen of andere objecten? Dan is de kans op blikseminslag een stuk groter dan wanneer uw huis in een dichtbebouwde woonwijk staat.
Veel huizen met een rieten dak zijn vrijstaande woningen en zijn daardoor een vrij object op het terrein waarbij de kans groter is op een inslag. De bliksem bepaald pas in de laatste fase net boven de grond waar hij in zal gaan slaan. Dit is niet altijd het hoogste object.

 

Hoe groot is de impact van een blikseminslag bij uw huis met rieten dak?

Het constructietype van de rieten kap speelt hierin een belangrijke factor. De kans op brandschade na een blikseminslag is bij een traditionele of open dakconstructie vrij groot. Bij een schroefdak is de impact van de blikseminslag vergelijkbaar met een pand dat is voorzien van een andere dakbedekking.

 

Bliksemafleider laten plaatsen op uw rieten dak

Een bliksemafleider kan de schade bij een blikseminslag aanzienlijk verkleinen of helemaal wegnemen. Door het plaatsen van een bliksemafleiding zorgt Aardnet ervoor dat de bliksem niet direct in uw rieten dak inslaat maar juist op de koperen of aluminium bliksemafleiding. De bliksemafleiding bestaat uit een constructie van koperen of aluminium massieve leidingen . Deze constructie voert de stroom af de grond in, zodat deze via de aarde weer verdwijnt. Deze koperen of aluminium bliksemafleiding creëert een kooiconstructie om uw dak heen en vormt zo een kooi van Faraday. De stroom uit de bliksem komt dus niet direct in contact met uw rieten dak en dit vermindert de kans op brand aanzienlijk.

 

Zorg voor een goede bliksemafleider op rieten daken

Aardnet is een echt familiebedrijf met ruim 30 jaar ervaring in bliksemafleiding. We werken snel, veilig en transparant. Wij zijn gespecialiseerd in het installeren van bliksembeveiliging volgens de Europese norm NEN-EN-IEC 62305.
Wilt u meer informatie over bliksemafleiding voor rieten daken? Neem dan vrijblijvend contact met ons op of vraag een vrijblijvende offerte aan.

Offerte aanvragen