+31(0)13-4685474

Keuken aarding

De keuken is een vochtige ruimte met veel elektrische apparatuur. Bijna iedere keuken staat vol met een koffiemachine, waterkoker, tosti ijzer, keukenmachine of andere keuken apparatuur. Dit alles staat naast de elektrische kookplaat, de magnetron en de oven. Al deze elektrische apparatuur kunnen onder spanning komen te staan. Dit kan leiden tot brandgevaar en andere levensgevaarlijke situaties. Keuken aarding is dan ook wettelijk verplicht.

Keuken aarding verplicht

Aarding in de keuken en badkamer is wettelijk verplicht. Dit komt doordat dit vochtige ruimtes zijn. Aarding voorkomt dat elektrische apparatuur onder spanning komt te staan. Bij blikseminslag is uw woning veel beter beschermd met goede aarding. Uw apparaat brandt hierdoor niet door en komt niet onder stroom te staan. Hiermee worden gevaarlijke situaties voorkomen.

Veiligheidsaarding controleren

Voornamelijk bij oudere woningen (gebouwd voor 1975), woningen met rieten daken en woningen met zonnepanelen is het belangrijk om de keuken aarding te controleren. In nieuwe woningen zijn vrijwel alle stopcontacten geaard. Wij controleren dan of de aarding volgens alle eisen is aangebracht. Het is belangrijk om te weten of de aarding vanaf de bouw van de woning aanwezig was of dat dit later is aangebracht. Wij raden ook bij een verbouwing van uw woning alle stopcontacten in het huis te laten aarden. Bij een woning is een bliksembeveiliging controle eens in drie jaar voldoende. Bij een kantoorpand wordt geadviseerd dit jaarlijks te doen.

Aarding via waterleidingen

Bij oudere woningen zien wij nog regelmatig dat de elektrische installatie geaard is via de waterleiding. Een goede aarding zorgt ervoor dat de elektriciteit via de aarde wegvloeit. Vroeger voldeed de waterleiding goed. Tegenwoordig worden steeds vaker (niet-geleidende) kunststof waterbuizen gebruikt. De aarding is dan onbruikbaar via de waterleiding en kan zorgen voor levensgevaarlijke situaties. Daarnaast is het aanpassen van waterleidingen ook erg gevaarlijk. U kunt de keuken aarding beter anders aanbrengen om dit te voorkomen.

Keuken aarding aanbrengen

Aardnet verzorgt goede aarding via een koperen aardpen, dit noemt men aardpen slaan. Wij leveren altijd maatwerk bij het aanbrengen van aarding. Vanaf de jaren 70 is een aardpen slaan wettelijk verplicht in woningen. Laat u infomeren over uw keuken aarding.

Vraag nu een offerte aan