+31(0)13-4685474

Aarding badkamer

Aarding in de badkamer wordt ook wel potentiaalvereffening genoemd. Potentiaalvereffening zorgt ervoor dat alle metalen voorwerpen hetzelfde elektrische potentiaal krijgen. Hierdoor verdwijnen spanningsverschillen en heerste er geen elektrische spanning meer tussen de geaarde voorwerpen. Wanneer je tegelijkertijd verschillende metalen voorwerpen in de badkamer aanraakt zal er geen stroom door je heen vloeien.

Waarom is het belangrijk om je badkamer te aarden

Aarding in de badkamer is verplicht en dat is niet zonder reden. De badkamer is een vochtige ruimte en er wordt veel water gebruikt. Water is een goede elektrische geleider. Dit houdt in dat water veel meer stroom geleidt dan een slechte geleider.

Hoe wordt een badkamer geaard?

De basis van een goede aarding van zowel het huis als de badkamer start met een juist aangebrachte en gecontroleerde aardpen / veiligheidsaarding bij de meterkast. Alle onderdelen in de badkamer die stroom kunnen geleiden moeten daarna geaard worden. Dit wordt gedaan door blanke aardedraden in een potentiaalvereffeningsrail of badkamerrail te monteren. Deze aardedraden worden daarna met een klemverbinding op de onderdelen in de badkamer bevestigd. De badkamerrail dient als centraal aardpunt, waarvoor vaak de afkorting CAP gebruikt wordt.

Welke voorwerpen in de badkamer moeten geaard worden?

Alle voorwerpen die stroom kunnen geleiden moeten geaard worden. Metalen onderdelen die alleen met kunststof in aanraking komen hoeven niet geaard te worden. Bijvoorbeeld een metalen doucheput in een kunststof douchebak. Kranen die aan een geaarde metalen waterleiding aangesloten zijn hoeven ook niet geaard te worden.

Voorwerpen die altijd geaard moeten worden:

  • De radiator
  • Stopcontacten
  • De metalen waterleiding
  • De metalen doucheput in een (betonnen) vloer
  • De metalen douchebak en badkuip
  • De badkamervloer door middel van een aardmat
  • Metalen wanden en metalen frames van (voorzet)wanden

Badkamer laten aarden

Er worden hoge eisen gesteld aan het aarden van een badkamer, laat de badkamer aarding door een specialist uitvoeren. Aardnet is gespecialiseerd in aarding plaatsen. De aardingssystemen kunnen worden aangelegd in verschillende vormen en varianten. Wij bekijken dan ook uw situatie goed en leveren hier maatwerk voor. Dit doen we met zorg en vakmanschap. Wilt u in uw woonhuis aarding laten slaan / aanbrengen? Dan helpen we u hier graag bij!

Vraag een offerte aan