+31(0)13-4685474

Aarding badkamer

Aarding in de badkamer wordt ook wel potentiaalvereffening genoemd. Potentiaalvereffening zorgt ervoor dat alle metalen voorwerpen hetzelfde elektrische potentiaal krijgen. Hierdoor verdwijnen spanningsverschillen en heerst er geen elektrische spanning meer tussen de geaarde voorwerpen. Wanneer je tegelijkertijd verschillende metalen voorwerpen in de badkamer aanraakt zal er geen stroom door je heen vloeien.

 

Waarom is het belangrijk om je badkamer te aarden

Aarding in de badkamer is verplicht en dat is zeker niet zonder reden. De badkamer is een vochtige ruimte waar veel water wordt gebruikt. Aangezien water een goede elektrische geleider is en dus aanzienlijk meer stroom geleidt dan een slechte geleider, is potentiaalvereffening hier extra belangrijk. 

Vraag vrijblijvend een offerte aan voor het laten aarden van je badkamer

 

Hoe wordt een badkamer geaard?

De basis van een goede aarding van zowel het huis als de badkamer start met een juist aangebrachte en gecontroleerde aardpen / veiligheidsaarding bij de meterkast. Alle onderdelen in de badkamer die stroom kunnen geleiden moeten daarna geaard worden. 

Het aarden van deze onderdelen gebeurt door het monteren van blanke aardedraden in een potentiaalvereffeningsrail of badkamer rail. Deze aardedraden worden vervolgens met een klemverbinding op de onderdelen in de badkamer bevestigd. De badkamerrail dient als centraal aardpunt, waarvoor vaak de afkorting CAP gebruikt wordt.

 

Welke voorwerpen in de badkamer moeten geaard worden?

Alle voorwerpen die stroom kunnen geleiden moeten geaard worden. Metalen onderdelen die enkel met kunststof in aanraking komen hoeven niet geaard te worden. Dit omdat kunststof niet herleidbaar is. 

Een metalen doucheput in een kunststof douchebak of de kunststof leidingen in een badkamer zijn voorbeelden van onderdelen die niet geaard hoeven te worden. Ook kranen die aan een geaarde metalen waterleiding zijn aangesloten hoeven niet geaard te worden. 

Voorwerpen die wel altijd geaard moeten worden:

  • De radiator

  • Stopcontacten

  • De metalen waterleiding

  • De metalen doucheput in een (betonnen) vloer

  • De metalen douchebak en badkuip

  • De badkamervloer door middel van een aardmat. De aardmat heft spanningswisselingen in de betonnen vloer op, waardoor er geen elektrische spanning meer kan ontstaan. 

  • Metalen wanden en metalen frames van (voorzet)wanden

 

Badkamer laten aarden

Er worden hoge eisen gesteld aan het aarden van een badkamer. Het advies is om de badkamer aarding door een specialist uit te laten voeren.

Aardnet is gespecialiseerd in het plaatsen van aarding. De aardingssystemen kunnen worden aangelegd in verschillende vormen en varianten. We bekijken uw situatie goed en leveren maatwerk oplossingen. Dit doen we met zorg en vakmanschap. Wil je in jouw woonhuis aarding laten slaan / aanbrengen? Dan helpen we je hier graag bij!

Vraag een offerte aan