+31(0)13-4685474

Aardelektrode

Een aardelektrode is een elektrische verbinding van de veiligheidsaarde van het lichtnet met aarde. Een aardelektrode zorgt ervoor dat stroom door kortsluiting naar de aarde afgevoerd wordt. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij een defect aan een apparaat. 

De aardelektrode is doorgaans een stalen staaf met daaraan een massieve koperen draad. De aardelektrode wordt in de grond gedreven totdat deze een voldoende, lage elektrische weerstand heeft. Dit is belangrijk zodat de stroom zo snel mogelijk afgevoerd kan worden naar de aarde.

 

Waarom een aardelektrode slaan?

Sinds de jaren 70 is het in Nederland verplicht om iedere woning of bedrijfspand te voorzien van een aardelektrode. Een goede aardelektrode beschermt uw woning wanneer er een defect in de stroomketen of in een elektrisch apparaat optreedt. De aardelektrode zorgt ervoor dat de zekering de voeding automatisch uitslaat.

Met behulp van een aansluitklem worden de aardelektrodes en de aardedraad verbonden met de hoofdaardrail in de meterkast. De hoofdaardrail wordt ook wel de hoofd aardklem genoemd. Vanuit de meterkast kan vervolgens beschermende en/of aanvullende vereffening plaatsvinden.

Vraag nu een offerte aan

 

Welke lengte heeft een aardelektrode?

De lengte van de elektrode is afhankelijk van de bodemgesteldheid en de vereiste weerstandswaarde. De weerstandswaarde is de waarde die behaald dient te worden om een installatie juist af te aarden. 

In veel gebieden in Nederland ligt de gebruikelijke lengte voor een woonhuis rond de zes meter diep. Denk hierbij aan bijvoorbeeld vochtige kleigrond in het westen van het land. 

Echter zijn er ook gebieden waar er soms tot enkele honderden meters aardelektroden aangebracht dient te worden. Om de aardweerstand te meten wordt gebruikgemaakt van speciale meetinstrumenten en meetmethoden.

Om te bepalen welke elektrode het meest geschikt is, moet rekening gehouden worden met de bodemeigenschappen, de aardspreidingsweerstand en de kosten. Houd er rekening mee dat de totale lengte van de elektrode pas kan worden bepaald na een vooraf uitgevoerd onderzoek. Dit komt omdat dan pas de bodemeigenschappen duidelijk worden. Met behulp van koppelstukken zijn aardelektrodes eenvoudig te verlengen zodat de gewenste spreidingsweerstand altijd bereikt kan worden.

 

Aardelektrode als bliksemafleider

Aardelektrodes worden niet alleen voor veiligheidsaarde toegepast, maar ook bij bliksemafleiders. De eisen die aan aardelektrodes worden gesteld zijn afhankelijk van de toepassing en de plaatselijke wet- en regelgeving.

 

Beveilig direct uw woning of bedrijfspand

De elektrode is een kritiek onderdeel van het aardingssysteem. Wilt u een aardelektrode slaan om uw woning of bedrijfspand te beveiligen tegen kortsluiting? Hiervoor bent u bij Aardnet aan het juiste adres. 

De specialisten van Aardnet voeren altijd eerst een gedegen onderzoek uit waarbij we exact bepalen hoe diep de aardelektrode geslagen moet worden. De werkzaamheden zullen over het algemeen 1 tot 2 uur in beslag nemen.

 

Vraag nu een offerte aan