+31(0)13-4685474

Meer blikseminslagen verwacht door opwarming aarde

Geplaatst: 14-11-2014
De opwarming van de aarde zal waarschijnlijk leiden tot meer blikseminslagen, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek.

Voor elke graad Celsius opwarming van de aarde, zal het aantal blikseminslagen met ongeveer 12 procent toenemen.

In de Verenigde Staten zullen daardoor in de komende eeuw naar schatting 50 procent meer blikseminslagen plaatsvinden.

Dat melden onderzoekers van de universiteit van California Berkely in het wetenschappelijk tijdschrift Science.

Stormen

De wetenschappers baseren hun voorspellingen op de verwachte hoeveelheid neerslag en de energie die vrijkomt bij stormen. Op basis van deze twee factoren slaagden ze erin om het aantal blikseminslagen in 2011 vrij nauwkeurig te verklaren.

"Hoe meer opwaartse winden en hoe meer neerslag, hoe meer bliksem. Dat weten we al een tijdje", verklaart hoofdonderzoeker David Romps op nieuwssite ScienceDaily.

Uiteindelijk berekenden de onderzoekers op basis van elf klimaatmodellen in hoeverre de toenemende hoeveelheid neerslag en stormenergie het aantal blikseminslagen zal beïnvloeden in de rest van deze eeuw.

Bosbranden

De toename van 50 procent in de Verenigde Staten in de komende eeuw is nog een conservatieve schatting. Op basis van het meest extreme klimaatmodel zou het aantal blikseminslagen in de VS deze eeuw nog verdubbelen.

Meer bliksem kan leiden tot meer natuurrampen, zo waarschuwt Romps in New Scientist. "Het aantal blikseminslagen is bijvoorbeeld van belang voor het voorspellen van de frequentie van bosbranden."

Romps hoopt binnenkort ook voorspellingen te kunnen doen over blikseminslagen voor andere regio's in de wereld.

« Nieuws overzicht