+31(0)13-4685474

Bliksemafleider

Een bliksemafleider bevindt zich veelal op de hoogste gedeeltes van een gebouw Waneer er een blikseminslag plaats vindt zorgt de bliksemafleiding ervoor dat de stroom op een veilige manier naar de aardbodem wordt geleid middels de aarding van een aardpen. Met een bliksemafleider wordt voorkomen dat stroom op een alternatieve manier door het gebouw gaat. Zo wordt voorkomen dat de stroom zich een andere weg zoekt wat kan leiden tot brand of andere (stroom)schade.

Hoe werkt een bliksemafleider?

Een juist aangebrachte bliksemafleider bevindt zich op het hoogste punt (of punten) van een gebouw. Een uitstekende puntvormige uitloper zorgt voor een verhoogd elektrisch veld wat mogelijke bliksem opvangt om veilig af te laten vloeien naar de aarde. De rest van de bliksemafleider en aangesloten leidingen zijn dik genoeg om stroom veilig af te kunnen voeren. Daarbij worden de bochten zo vloeiend mogelijk gebogen en gemonteerd zodat de bliksemstroom zo min mogelijk weerstand ondervindt naar de aarde.

Hoe trekken bliksemafleiders stroom naar zich toe?

Bliksemafleiders zijn koperen of aluminium leiding en puntige opvangers welke geplaatst zijn op het dak, zodat het de blikseminslag op kan vangen. Het verhoogde elektrische veld van de koperen of aluminium leidingen en de uiteinden van de puntvormige bliksemafleiders dient als extra aantrekkingskracht. Het overige gedeelte van de bliksemafleiders is dik genoeg om de stroom te kunnen afvoeren. Bij de plaatsing van een bliksemafleidingsinstallatie worden scherpe bochten vermeden, om te voorkomen dat de stroom in een bocht alsnog op iets anders overspringt.

Risico-analyse

Sinds 1 januari 2009 is in Nederland de NEN-EN-IEC 62305 voor bliksembeveiliging van kracht, met voor Nederland de aanvullende NPR 1014. De norm vervangt de NEN 1014. Door middel van de nummering I t/m IV wordt de beveiligingsklasse aangegeven. Hierbij is het laagste nummer het meest geavanceerd en heeft het de hoogste dekkingsgraad.

Aardnet voldoet aan alle eisen om bliksembeveiliging in alle beveiligingsklassen te kunnen leveren en installeren volgens de NEN-EN-IEC 62305 normen en de Nederlandse aanvulling de NPR 1014.

Om te kunnen bepalen welke beveiligingsklasse gehanteerd dient te worden zal er voor het maken van een ontwerp een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) opgesteld dienen te worden. Aardnet kan dit compleet voor u verzorgen. Hieruit volgt een heldere rapportage die inzichtelijk maakt welke maatregelen getroffen dienen te worden om het risico tot een aanvaardbaar niveau te reduceren.

Vraag nu een offerte aan

 

Veelgestelde vragen over een bliksemafleider

Hoe wordt een bliksemafleider geplaatst?

De bliksemafleider wordt veelal op het hoogste punt van uw woning of pand geplaatst. Alle leidingen die de stroom naar de grond afvoeren zullen met elkaar worden verbonden. Een van die leidingen wordt met de overspanningsbeveiliging in de meterkast verbonden. Dit wordt ook wel potentiaalvereffening genoemd en mag vanwege de veiligheid alleen aangebracht worden door een erkende installateur.

Lees hier meer over een bliksemafleider plaatsen bij een woonhuis

Waarom een bliksemafleider voor een rieten dak?

Een bliksemafleider op een rieten dak biedt u extra veiligheid tegen brandschade. Daarom eisen een tal van verzekeraars een bliksemafleiderinstallatie bij een pand met rieten daken om het risico te op brandschade te beperken.

Lees hier meer over een bliksemafleider voor een rieten dak.

Ontstaat er met een bliksemafleidingsinstallatie nooit schade als gevolg van een blikseminslag?

Bij een blikseminslag wordt de stroom via bliksemafleiders naar de bodem geleid. Het kan echter zo zijn dat door het grote spanningsveld en voldoende stroom en spanning opgewekt wordt in draadlussen dat er alsnog schade wordt veroorzaakt aan elektronische apparaten. Men spreekt dan van inductiespanning(en) wat kan leiden tot secundaire bliksemschade. Dit kan worden voorkomen door een goed toegepaste potentiaalvereffening en overspanningsbeveiliging bij  alle binnenkomende geleidende leidingen.

Wat kost een bliksemafleider?

De kosten voor een bliksemafleider zijn erg afhankelijk van de situatie. Denk hierbij aan de hoogte van het pand, het soort dak, de grootte van het pand en de gebruiksfunctie van het pand. Met die kennis kan een inschatting gemaakt worden wat nodig is om een bliksemafleider correct te installeren.

Wilt u uw woonhuis of pand veiliger maken door middel van een bliksemafleider? Neem dan even contact met ons op. Wij kunnen dan geheel vrijblijvend een reële inschatting maken van de kosten voor het plaatsen van bliksemafleiding op uw dak.

Is een bliksemafleider verplicht?

Nee, een bliksemafleider is niet verplicht maar wel soms vereist door verzekeraar. De kans op een directe blikseminslag is niet heel groot. Grotere gebouwen, of afgelegen woningen, hebben vaak een bliksemafleider.