+31(0)13-4685474

Hoe werkt bliksemafleiding?

Bliksemafleiders bevinden zich doorgaans op de hoogste punten van gebouwen. In het geval van blikseminslag zorgt de bliksemafleiding ervoor dat de stroom een pad naar de bodem (aarding) weet te vinden. Zo wordt voorkomen dat de stroom zich een andere weg zoekt wat kan leiden tot brand of andere (stroom)schade.

Hoe trekken bliksemafleiders stroom naar zich toe?

Bliksemafleiders zijn puntig en geplaatst op het dak, zodat bliksem ernaartoe wordt getrokken. Het verhoogde elektrische veld dat zich op het uiteinde van de puntvormige bliksemafleiders bevindt dient als extra aantrekkingskracht. Het overige gedeelte van de bliksemafleiders is dik genoeg om de stroom te kunnen afvoeren. Bij de plaatsing van een bliksemafleiding installatie worden scherpe bochten vermeden, om te voorkomen dat de stroom in een bocht alsnog op iets anders overspringt. 

Ontstaat er met een bliksemafleiding installatie nooit schade als gevolg van een blikseminslag?

Bij een blikseminslag wordt de stroom via bliksemafleiders naar de bodem geleid. Het kan echter zo zijn dat door het grote spanningsveld en voldoende stroom en spanning opgewekt wordt in draadlussen dat er alsnog schade wordt veroorzaakt aan elektronische apparaten. Dit wordt secundaire bliksemschade genoemd.

Offerte Bliksembeveiliging