+31(0)13-4685474

Aardelektrode

Een aardelektrode is een elektrische verbinding van de veiligheidsaarde van het lichtnet met aarde. Een aardelektrode zorgt ervoor dat stroom door kortsluiting naar de aarde afgevoerd wordt. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij een defect aan een apparaat. De aardelektrode is doorgaans een stalen staaf met daaraan een massieve koperen draad verbonden die de grond in wordt gedreven tot deze een voldoende lage elektrische weerstand heeft om ervoor te zorgen dat de stroom zo snel mogelijk afgevoerd kan worden naar de aarde.

Waarom een aardelektrode slaan?

Sinds de jaren 70 is het in Nederland verplicht om iedere woning of bedrijfspand te voorzien van een zogeheten aardelektrode. Een goede aardelektrode, een aardpen in de grond,  in de meterkast beschermt uw woning bij er een defect in de stroomketen of elektrisch apparaat optreedt door ervoor te zorgen dat de zekering de voeding automatisch uitslaat.

Met behulp van een aansluitklem worden de aardelektrodes en de aardedraad verbonden met de hoofdaardrail, ook wel hoofdaardklem genoemd, in de meterkast. Vanuit de meterkast kan vervolgens beschermende en/of aanvullende vereffening plaatsvinden.

Welke lengte heeft een aardelektrode?

De lengte van de elektrode is afhankelijk van de bodemgesteldheid en de vereiste weerstandswaarde die behaalt dient te worden om een installatie juist af te aarden. In veel gebieden in Nederland ligt de gebruikelijke lengte voor een woonhuis zo rond de zes meter diep. Denk hierbij aan bijvoorbeeld vochtige kleigrond in het westen van het land. Echter zijn er ook gebieden waar er soms tot enkele honderden meters aardelektroden aangebracht dient te worden. Om de aardweerstand te meten wordt gebruikt gemaakt van speciale meetinstrumenten en meetmethoden.

Om te bepalen welke elektrode het meest geschikt is, moet u dus rekening houden met de bodemeigenschappen, de aardspreidingsweerstand die bereikt moet worden en de kosten. Houdt er ook rekening mee dat de totale lengte van de elektrode pas kan worden bepaald na een gedegen vooraf uitgevoerd onderzoek. Dit komt omdat dan pas de bodemeigenschappen duidelijk worden. Met behulp van koppelstukken zijn aardelektrodes eenvoudig te verlengen zodat de gewenste spreidingsweerstand altijd bereikt kan worden.

Aardelektrode als bliksemafleider

Aardelektrodes worden niet alleen voor veiligheidsaarde toegepast, maar ook bij bliksemafleiders. De eisen die aan aardelektrodes worden gesteld zijn afhankelijk van de toepassing en de plaatselijke wet- en regelgeving.

Beveilig direct uw woning of bedrijfspand

De elektrode is een kritiek onderdeel van het aardingssysteem. Wilt u een aardelektrode slaan om uw woning of bedrijfspand te beveiligen tegen kortsluiting? Hiervoor bent u bij Aardnet aan het juiste adres. De specialisten van Aardnet voeren altijd eerst een gedegen onderzoek uit waarbij we exact bepalen hoe diep de aardelektrode geslagen moet worden. De werkzaamheden zullen over het algemeen 1 tot 2 uur in beslag nemen.

Vraag direct een offerte aan