+31(0)13-4685474

Aardelektrode slaan

Een aardelektrode is een elektrische verbinding van de veiligheidsaarde van het lichtnet met aarde. Doorgaans zal een aardelektrode bestaan uit een metalen buis of staaf die tot in het grondwater reikt. Een aardelektrode moet een lage elektrische weerstand naar aarde hebben. 

Aardelektrode slaan

In Nederland bent u verplicht om een aardelektrode in een een huisintallatie te hebben. De lengte van deze aardelektrode is afhankelijk van de aardweerstand en de gestelheid van de grond. Vaak gaat het bij Nederlandse huishoudens om een lengte tussen de zes en twintig meter. Wanneer de grond ee vochtige kleigrond is, worden vaak korte aardelektrodes gebruikt. Dit komt vaak voor in het westen van het land.

Waarom een aardelektrode slaan?

Sinds de jaren 70 is het in Nederland verplicht om iedere woning of bedriifspand te voorzien van een zogehete aardelektrode. Een aardelektrode beschermt uw woning tegen de gevolgen van overspanning wanneer de bliksem danwel direct danwel indirect inslaat. De aardelektrode zorgt ervoor dat de stroom die op het pand komt te staan door blikseminslag het pand snel kan verlaten via een aardpen in de grond. 

Aardelektrode als bliksemafleider

Aardelektrodes worden niet alleen voor veiligheidsaarde toegepast, maar ook bij bliksemafleiders. De eisen die aan aardelektrodes worden gesteld zijn afhankelijk van de toepassing en de plaatselijke wet- en regelgeving.

Beveilig direct uw woning of bedrijfspand

Wilt u een aardelektrode slaan om uw woning of bedrijdspand te beveiligen tegen bliksemschade? Hiervoor bent u bij Aardnet aan het juiste adres. De specialisten van Aardnet voeren altijd eerst een risico analyse uit waarbij we exact bepalen hoe diep de aardelektrode geslagen moet worden. De werkzaamheden zullen over het algemeen 1 tot 2 uur in beslag nemen. 

Vraag direct een offerte aan