+31(0)13-4685474

Bliksemafleider op rieten dak verplicht?

Geplaatst: 21-11-2023

Bliksemafleider op rieten dak verplicht?

Rieten daken hebben een tijdloze charme en geven huizen een unieke uitstraling. Maar ondanks dat, brengt deze manier van dakbedekking ook uitdagingen met zich mee, waaronder het risico van brand door blikseminslag. 

Het risico van brand door blikseminslag is bij een rieten dak vele malen hoger dan bij andere soorten dakbedekking. Verzekeraars vinden hier natuurlijk iets van en velen van hen stellen het dan ook op prijs wanneer het dak is voorzien van een bliksemafleider. Maar is dit terecht? Wat zijn de risico’s en wordt een bliksemafleider voor rieten daken verplicht gesteld? 

 

Risico van blikseminslag op rieten daken

Een bliksemafleider is zo ontworpen om een mogelijke blikseminslag veilig naar de grond te leiden. Het doel is om de bliksem zo snel mogelijk weg te krijgen van het dak en van de structuur van het huis. Dit minimaliseert het risico op brand en andere schade.   

Rieten daken bestaan uit droog, natuurlijk materiaal wat maakt dat wanneer de bliksem inslaat, dit gemakkelijk kan leiden tot brandgevaar. De hitte die vrijkomt bij een blikseminslag kan het riet snel laten ontvlammen, met ernstige schade tot gevolg. 

Voor rieten daken spelen bliksemafleiders daarom een cruciale rol. Het toevoegen van een bliksemafleider helpt om de woning te beschermen tegen de enorme risico’s van blikseminslag en de herstelkosten te verlagen. 

 

Bliksemafleiders en het verzekeringsbeleid

De aanwezigheid van bliksemafleiders op een rieten dak kan invloed hebben op het verzekeringsbeleid. Verzekeringsmaatschappijen overwegen verschillende factoren bij het berekenen van je premies en dekking. Bliksemrisico is er een van. Een bliksemafleider wordt vaak gezien als een preventieve maatregel, waardoor de verzekeringsvoorwaarden gunstiger kunnen zijn. 

Verzekeraars hebben er dus wel oren naar wanneer ze weten dat de herstelkosten van blikseminslag lager kunnen zijn door het gebruik van een bliksemafleider. Het is daarom aan te raden ten allen tijde een bliksemafleider op het rieten dak te plaatsen. 

Steeds meer verzekeraars stellen het plaatsen van een bliksemafleider dan ook als eis om een verzekering af te sluiten. Maar is het ook verplicht?

 

Bliksemafleider verplicht bij een rieten dak? 

Tot op heden is een bliksemafleider op een rieten dak nog niet verplicht. Echter is het wel aan te raden en zijn er een aantal verzekeraars die een bliksemafleider wél vereisen. Benieuwd of dit bij uw verzekeraar het geval is? Controleer uw polis en vraag het zo nodig na bij uw verzekeraar. 

Bij directe blikseminslag vergoed uw verzekeraar in de meeste gevallen de schade vanuit uw opstalverzekering. Als er schade is door indirecte blikseminslag wordt dit niet vergoed vanuit de opstalverzekering. Uw huis verzekeren tegen de gevolgen van (in)directe blikseminslag is daarom erg belangrijk. Niet alleen om de kans op schade door inslag te minimaliseren, maar ook voor het verkrijgen van zo gunstig mogelijke verzekeringsvoorwaarden. 

 

« Nieuws overzicht